Otići ili ne- pitanje stanovnika velikih gradova, maštanje o begu

Subota, 28. novembar 2020. 23:31
Autor: OS
Izvor: OS, Guardian

Stanovnici evropskih gradova sve više su zainteresovani da velike gradove u kojima žive zamene manjim i mirnijim mestom za život. Tome je doprinela i pandemija koronavirusa koji je pomerio standarde života i pogled na isti.Prema istraživanjima koje je radila britanska kompanija „Apun“, više od 40 odsto stanovnika velikih evropskih gradova razmišljalo je o preseljenju zbog pandemije koronavirusa, a najaktivniji bili su stanovnici Londona. Skoro polovina anketiranih građana velilkih evropskih gradova Londona, Pariza, Milana, Madrida i Berlina navela je da su zbog zatvaranja u pandemiji postali zabrinutiji zbog zagađenja vazduha.

„Pandemija je predstavljena kao situacija koja je poremetila način života i životnu sredinu“, istakao je Malkolm Smit, dizajner za urbanizam u kompaniji „Apun“.

 U Madridu i Milanu svaki deseti stanovnik tokom pandemije napustio je veliki grad i otišao u prirodu

Oko 59 odsto stanovnika Madrida navelo je da su razmišljali o napuštanju grada, kao i 41 odsto Parižana i 30 odsto Berlinaca. Bolest Kovida naglasila je važnost blizine zelenih površina do kojih se može doći peške ili biciklom.
Stanovnicima londona potrebno je oko 20 minuta do parka ili igrališta, gotovo dvostruko više nego stanovnicima Pariza, Milana, Madrida i Berlina.Odgovor na koleru u Londonu u 19. veku bila je velika infrastruktura, kanalizaciona mreža, a COVID-19 bi mogao da dovede do manjih, ali raširenih intervencija poput pošumljavanja područja, davanja prednosti biciklima i šetnji, kao i novoj proceni lokalnih sadržaja.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA