Lavanda – „mediteranska kraljica“ i magična biljka

Subota, 08. maj 2021. 15:30
Autor: Aleksandra Stojanović

Hladni su dani i nikako da zasadim biljke na terasi. Ponuda cveća na pijacama i gradskim ćoškovima nikada veća, a ja razmišljam koje boje bih volele da posmatram na svojoj terasi dok pijem jutarnju kafu, i upijam rano jutarnje sunce.
Volim mediteran i svo bilje sa tog podneblja, u svoju spavaću sobu stavila sam slike lavande, toliko verne, da mi se ponekad učini da mirišu. Istina je, taj krajolik smiruje i daje kreativnu energiju.


Polja lavance u Provansi /Foto: Pixabay

Lavandu smatraju darom prirode, a pored mnogobrojnih svojstava koja joj pripisuju, čini mi se da nas njen miris čini lepšim, mlađim, radosnijim. Ova biljka je oduvek bila blagotvorna za nervni sistem, u dom unosi mir i čuva ukućane, pa je poželjno da vam kuća miriše na lavandu, jer će taj miris privući pozitivne i plemenite ljude.
 
Nazivaju je „Mediteranskom kraljicom“, duž Mediterana, preko Afrike, Indije, i dalje. U Nepalu poznata je pod imenom „nard“, raste u ružičastoj boji, a postoji oko 50 vrsta ove mirisne biljke.


Ukras je svih podneblja na Mediteranu /Foto: Pixabay

Francuzi su bili prvi koji su sejali i gajili lavandu. Čuvari starih recepata, monasi, preneli su sadnice sa juga Evrope u severnoevropske zemlje.

Travari su odmah prepoznali izuzetnu važnost ove biljke I intenzivno su je koristili dok nije pala u zaborav, ili nam se samo tako čini.

U novija vremena, ljubičaste cvetove oživela su „feng šui“ uputstva za uređenje doma, pa lavanda više nije samo vrećica za rasterivanje moljaca u garderoberu.

Najpoznatija polja lavande, bujna i nepregledna, nalaze se u Provansi, a mirisnih polja lavande ima u blizini jezera Balaton u Mađarskoj.Stara provansalska izreka kaže: „Dobar miris može da otera sećanje na najgore događaje“.

Staro verovanje kaže da čajem od lavande treba oprati sve podove u kući, da bi u domu zavladati mir i harmonija.
Lavanda je od pamtiveka blagotvorna za nervni sistem, pa često unosi mir pri samom pogledu na nju, a veruje se da pored sjajnog uticaja na bračnu sreću smiruje i najnervoznije ukućane.


Foto: Pixabay

Ona je, takođe, zaštitnica od strahova i negativnih ljudi. Neka vam stanovi i kuće mirišu na lavandu pa ćete privući plemenite ljude i pozitivna iskustva u svoje živote.

Na bezbroj načina možete postati vlasnica ličnog Semiramidinog vrta, ako lavandi dodate druge eterične biljke.
Zanimljivo je da je još Diogen razmišljao o lavandi i savetovao svoje savremenike da u stopala uveče utrlaju ulje lavande, znajući da će se miris širiti celim telom , ka glavi.

Terasa za jutarnju kafu, 2020. godine / Foto: A.S.

Francuski kralj Čarls nije nigde putovao bez svojih omiljenih jastuka punjenih lavandom, jer je samo tako mogao lako da zaspi. Dame širom Engleske i Francuske su svoje rukavice umakale u parfemske vodice lavande, protiv vrtoglavica.
 Ljubičasta je mešavina crvene i plave boje, odnosno boje umnih sposobnosti. Ništa nije slučajno, lavanda je upravo tu s ciljem isceljivanja duha i tela.

Eteričnim uljem lavande možemo oterati nesanicu, piše u srednjevekovnim provansalskim letopisima. Dovoljno je nekoliko kapi na jastuku ili na slepoočnicama.

Lavanda se oduvek smatrala biljkom koja donosi smirenje i čistoću. Ulje lavande bilo je omiljeno etarsko ulje Starih Rimljana. Dodavali su ga u kupke, čistili posekotine, umirivali kožu. Koren reči lavanda potiče od latinske reči „lavare“, što znači prati, čistiti. Lavandom su stari narodi mirisali toge.


Foto: Pixabay

Blagodeti ulja lavande

Ulje lavande destiluje se iz istoimene biljke, koristi se u aromaterapiji, a ima i antiinflamatorno, antiseptičko, antibakterijsko i antimikrobsko dejstvo.

Samo nekoliko kapi ulja lavande pomažu u borbi protiv anksioznosti i nesanice, u lečenju alergije, opekotina od sunca i tamnih mrlja na koži. Sama biljka sadrži komponente kao što su linalol i linalil koji doprinose svim njenim lekovitim svojstvima.

 Postoji nekoliko studija koje su dokazale da je ulje lavande ima uticaj na limbički sistem - deo mozga koji kontroliše emocije - tako što ublažava nuspojave i simptome anksioznosti. 

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA