Koje su najopasnije ajkule sveta

Četvrtak, 29. oktobar 2020. 00:27
Autor: OS
Izvor: biljkeizivotinjeblogspot.com

TREĆE MESTO - TIGAR AJKULA

Ova ajkula može da ima i 5 metara dužine a žive više od 12 godina.Tigar ajkule vole toplije vode, često su na Havajima, gde se prosečno desi oko jedan napad godišnje.

Ovi morski psi su lešinari, i jedu mnoge domaće životinje, zmije, meduze… Hrane se uglavnom u noću.

Prisutne su u svim tropskim i suptropskim vodama širom sveta, a njihove čeljusti su dovoljno snažne da pregrizu oklop kornjače. U njihovom stomacima pronađeni razni predmeti, kao što su registarske tablice, i gume od auta.

DRUGO MESTO - BIK AJKULA

Bik ajkule mogu porasti do 2.5 metra. Kada bik ajkula napada, ona se nikada ne povlači, nego ostaje uz žrtvu i nastavlja napade sve dok ona ne umre, ili ne pobegne.


Bik ajkula, foto; Piksabej

Bik ajkule mogu živeti i u slatkoj vodi, gde napadaju plivače ili ribolovce. Vole mutnu vodu i reke pune mulja. Jako brzo reaguju na uljeze koji se usude da udju na njihovu teritoriju. Za razliku od velike bele i tigar ajkule – bik ajkula uvek napada da bi ubila. Napadaju delfine, pa čak i druge ajkule.

PRVO MESTO - VELIKA BELA AJKULA

Najpoznatija vrsta ajkula na svetu -  velika bela ajkula ima zastrašujuću reputaciju jer su one odgovorne su za više smrtnih slučajeva medju ljudima nego svi ostali morski psi zajedno!


Velika bela ajkula, foto: Piksabej

Teške su više od 2 tone a dugačke preko 5 metara. Mogu doživeti starost od čak 30 godina.

Vole plitke vode i hladna mora,ali  srećom, većina ovih ajkula ugrizu samo ‘da probaju’. Ljudi im nisu omiljeno meso, pa kada probaju – neretko odu dalje. 

Zbog krivolovaca dosta morskih pasa smatra se ugroženom vrstom.

PROČITAJTE JOŠ: Prvi put snimljeno udvaranje nežnih divova u divljini - džinovske pande


KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA