Vulkani se mogu nalaziti i pod vodom ali i na Marsu (VIDEO)

Subota, 08. februar 2020. 15:02
Autor: OS
Izvor: OS, foto Poksabej

Od svih vulkana koji se nalaze na kopnu, najveći je Kilimandžaro u istočnoj Africi. Prelazi visinu od 6 000 metara ! Ipak, ima još viših vulkana, medjutim, njihovo podnožje na morskom dnu.


Jedan od njih je Mauna Kea koji se nalazi među Havajskim ostrvima, usred Tihog okeana I viši je od 9.000 metara. On je 5.000 metara ispod nivoa mora. Neki vulkani koji se nalaze u Andima u Južnoj Americi možda izgledaju najviši na svetu ali to je zato što su u planinama.

Medjutim, ti vulkani su realno skromnih dimenzija i ne dostižu velike visine. Ako ste se pitali ima li vulkana na drugim planetama odgovor je - da. Snimci dobijeni putem vasionskih sondi, pokazuju da na Marsu ima nekoliko vulkana koji dosežu neverovatne visine, na primer vulkan Olimp, koji je visok 24.000 metara.Na jednom od Jupiterovih satelita snimljene su džinovske vulkanske erupcije, mnogo snažnije od onih koje se dešavaju na Zemlji.

Na našem sateitu Mesecu - otkrivena je veoma stara vulkanska lava koja se pre više miliona godina pojavila iz Mesečeve utrobe.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA