Vesić: Rukavišnikov će raditi park u Beogradu

Utorak, 16. februar 2021. 21:31
Autor: OS
Izvor: OS, beograd.rs

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, izjavio je da je u ime grada Beograda ponudio ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnikovu da uredi jedan park u našem gradu što je on sa zadovoljstvom prihvatio.


Ruski umetnik u poseti Beogradu
Foto beograd.rs

– Želim najbolje za Beograd odnosno da u njemu stvaraju svetski poznati umetnici. Aleksandar Rukavišnikov, autor spomenika Stefanu Nemanji, vajar je priznat u svetu. Savski trg su uredili veoma poznate španske arhitekte, park Ušće rekonstruisan je prema projektu danskog arhitekte Jana Gela, pored pasarele koja povezuje Kalemegdan i Savski kej postavljena skulptura veoma poznatog britanskog vajara Ričarda Dikona koju je radio sa Mrđanom Bajićem, a pečaške zone u centru grada uređivao je austrijski arhitekta Boris Podreka. Sve se to dogodilo poslednjih sedam godina i nastavićemo sa tim trendom – rekao je Vesić.

On je pojasnio da je ponudio ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnikovu da zajedno sa srpskim arhitektima i našim mladim vajarima uredi jedan park u Beogradu po ugledu na park Guelj u Barseloni. 

– Jedna od turističkih atrakcija Barselone je park Guelj koji je delo čuvenog Antonija Gaudija. To je park koji ima svoju koncepciju i vredna umetnička dela. Želimo da imamo svoj park u Beogradu koji će biti uređen prema projektu Rukavišnikova i oplemenjen umetničkim delima. Beograd je metropola koja zaslužuje ovakav park – naveo je Vesić.

Dela Aleksandra Rukavišnikova nalaze se u mnogim zemljama sveta poput SAD, Danske, Španije, Južne Koreje i Švajcarske. Stvarao je „Nulti komentar”, spomenik F. M. Dostojevskom, kao i spomenike M. A. Šolohovu, N. A. Kristofariju, J. V. Nikulinu ili skulpturu Gladijatora. 

– Rukavišnikov je profesor na Moskovskom državnom akademskom umetničkom fakultetu. Stvorio je sopstveni stil koji ne može da se uporedi ni sa kim. Zato sam siguran da će Rukavišnikov zajedno sa mladim srpskim vajarima i arhitektima stvoriti u Beogradu park koji će biti umetničko delo – naglasio je Vesić. 

On je dodao da će park u kojem će Rukavišnikov raditi tek biti određen, a moguće je da to bude potpuno nov park.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA