Stiže Pobednik na Kalemegdan

Utorak, 04. februar 2020. 10:26
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: Zavod za zaštitu prirode, RTS, Grad Beograd, Piksabej

Pobednik je decenijama simbol Beograda. Zbog uticaja atmosfere i protoka vremena, kip je bio u prilično lošem stanju.Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, uz pomoć 3D skeniranja otkrili su da na bisti postoji 30 rupa od gelera, nastalih tokom Drugog svetskog rata.

Kip je skinut u poslednji čas, jer je figura sa postoljem bila spojena samo jednom čeličnom sajlom, koja je bila provučena kroz noge statute.

Bronzani Meštrovićev kip, visok 4,25 metara i težak skoro tonu, zbog velikih oštećenja demontiran je 10. oktobra prošle godine, I to prvi put od 1928. kada je postavljen u Gornjem gradu Beogradske tvrđave.

U ateljeu smederevskog vajara, Zorana Kuzmanovića, više od tri meseca radilo se na rekonstruciji spomenika.

Završeni su radovi na zatvaranju i zavarivanju odgovarajućom legurom, svih otvora od metaka i gelera, kao i ugradnja prohromske konstrukcije unutar skulpture, kroz obe noge, trup, desnu ruku i mač.

Urađena je konsolidacija unutrašnjih spojeva i zaštita šrafova.

"'Pobednik' se iz ateljea u Smederevu vraća na Beogradsku tvrđavu 12. februara. Zasijaće u svojoj prepoznatljivoj, tirkiznoj boji, jer su crne nečistoće sa kipa, koje su se godinama taložile usled smoga, čađi i prljavštine, skidane uz pomoć specijalne metode čišćenja suvim ledom.

U četvrtak 13. februara, Beogradjani I posetioci, imaće priliku da vide 'Pobednika' pre njegovog vraćanja na stub koje je planirano za 14. februar.

Zamenik gradonačelnika najavio je danas da će za 13 dana statua „Pobednik” biti vraćena na svoje mesto na Kalemegdanu.

– Oko „Pobednika” smo imali čitavu hajku da nikad neće biti vratćen, da će biti pretopljen, kao i razne druge gluposti. On će biti rekonstruisan i vraćen na svoje mesto, baš kao što je to urađeno i sa Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, kao što raste i Beograd na vodi, za koji se pričalo da će da potone ili da je to samo maketa. Danas ljudi iz svih krajeva grada dolaze u park Beograda na vodi i to je dokaz da se Beograd menja, a sve ono što radimo mi i predsednik Aleksandar Vučić dokaz je nesposobnosti onih koji su bili na vlasti pre nas – kazao je Vesić.

Grad Beograd je za obnovu spomenika izdvojio oko 200.000 evra. Ovaj spomenik je prošle godine u ovo vreme bio pred padanjem, te je bio poslednji trenutak da se restaurira i potom vrati na Kalemegdan. Radovi su podrazumevali restauraciju postamenta i stuba i sve konzervatorske radove.

Restauracija statue urađena je u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, a ceo posao obavlja se pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA