Trodnevna žalost u Srbiji zbog smrti patrijarha Irineja

Petak, 20. novembar 2020. 21:39
Autor: OS
Izvor: OS, SPC

Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost, od 20. do 22. novembra, zbog smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irineja.


Foto: SPC

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u 91. godini posle borbe sa koronavirusom.

U nedelju, 22. novembra, patrijarh će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru gde će se služiti i sveta zaupokojena liturgija i opelo.

U saopštenju SPC, stoji da će telo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biti izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine. Nakon toga biće preneto u Hram Svetog Save na Vračaru gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.


Foto: SPC

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća: "Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo", navodi Vučić.

Sopštenje je uputio i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević: "Moja supruga i ja smo, sa velikom tugom, primili vest da se Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Gospodin Irinej prestavio u Gospodu. Ceo srpski narod ostao je bez velikog duhovnog vođe.Njegova Svetost, naš Patrijarh Irinej ostaće upamćen kao veliki trudbenik i borac za Crkvu, Krunu i naš narod. I kao takav, zauvek će ostati u našim srcima. Kao pravoslavni hrišćanin, bio sam duboko dirnut njegovom verom, njegovom ljubavlju prema svima i mudrim, očinskim savetima koje mi je davao.Pozivam ceo naš narod da se zajedno pomolimo Sveblagom Gospodu Hristu da ga upokoji u naseljima pravednih i podari Mu Carstvo Nebesko. Večan Mu Spomen", izjavio je Prestolonaslednik Aleksandar.

I predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je da je pozvao predsednika Aleksandra Vučića da mu izrazi saučešće po saznanju tužne vesti o odlasku patrijarha Irineja.

Telegram saučešća predsedniku Vučiću, uputio je predsednik Rusije Vladimir Putin, saopšteno je iz Kremlja.

Povodom smrti patrijarha Irineja, Ministarstvo spoljnih poslova dalo je instrukciju da u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije bude otvorena knjiga žalosti.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA