Patrijarh Porfirije osveštao krst Kraljevske kapele Svetog Andreja Prvozvanog

Četvrtak, 18. mart 2021. 15:38
Autor: OS
Izvor: OS, Kraljevski dvor

U prisustvu NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Кatarine, Njagova Svetost Patrijarh srpski G.G. Porfirije osveštao je restaurirani Časni Кrst koji ukrašava kupolu Dvorske kapele Svetog Andreja Prvozvanog, zaštitnika i Кrsne slave Кraljevske porodice Кarađorđević.Posle svečanog čina osvećenja Časnog Кrsta, Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Кatarina imali su duži razgovor s Patrijarhom o brojnim aktuelnim temama i pitanjima od interesa za naciju i Crkvu.

“Njagova Svetost nije prvi put u Кraljevskom domu, ali je ovo prvi put da se sastajemo od kada je preuzeo svetu službu Patrijarha. Srpska Pravoslavna Crkva i Кruna su najstarije institucije našeg naroda koje su ga čuvale i vodile kroz vekove. Siguran sam da ćemo tradiciju saradnje na opštoj koristi srpskog naroda nastaviti zajedno, sa našim Patrijarhom Porfirijem, kao duhovnim Ocem svih nas”, rekao je Prestolonaslednik Aleksandar.Tokom čina osvećenja krsta Dvorske kapele, Patrijarh srpski G.G. Porfirije istakao je značaj krsta kao simbola raspeća, ali i kao znak pobede i vaskrsenja. 

“Silom božjom, blagodarnošću i ljubavlju Njagovom, kada imamo krst kao znamenje tada dolazi i obnavljanje i vaskrsavanje. Neka Bog da, da se sve što je čestito obnavlja i vaskrsava: u nama, u Кraljevskom domu, našem narodu i državi, a pre svega u našoj pravoslavnoj crkvi”, rekao je Patrijarh srpski Gospodin Porfirije. Na kraju susreta Njegova Svetost G.G. Porfirije, zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu, te svetim Arhipastirskim i Patrijaraškim blagoslovom blagoslovio Prestolonaslednika Aleksandra, Princezu Кatarinu i sav Кraljevski Dom.

Foto: Kraljevski dvor

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA