Počeo Božićni post, uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših misli i dela

Subota, 28. novembar 2020. 10:02
Autor: OS
Izvor: OS

Tradicionalno Božićni post počinje od 28. novembra. Vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično su post započeli juče.


Hram Svetog Save, Foto Ogledalo Srbije

Četrdesetodnevni Božični post koji dolazi posle Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta, uvod je u najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Post je počeo takođe i za Rusku pravoslavni crkvu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru.

Ostale hrišćanske crkve, u postu su od 15. novembra.

Pravoslavni hrišćani se slobodnom voljom odlučuju na post čija je svrha očišćenje duše i tela koje se postiže ne samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i od loših misli, reči i dela.

Postom se potvrđuje snaga volje i etički stav a pravilo je i slavske trpeze u vreme Božićnog posta budu posne.

Hrišćanski post uveden je po uzoru na Isusa Hrista. Hrist je četrdeset dana proveo u pustinji, u postu i molitvi i u Starom zavetu dao zapovest Jevrejima da poste jer će i "njegovi učenici postiti".

Utemeljiteljem posta smatra se sam Isus, koji je, pp hrišćanskom učenju, uoči stupanja u podvig iskupljenja roda ljudskoga, ukrepio sebe dugotrajnim postom".

Ustanovljenje Božićnog posta, po datumu se stavlja u prve vekove hrišćanstva a pominje se u delima svetih otaca od IV i V veka.

Najpre je trajao sedam dana, a odluka da se posti 40 dana izrečena je na Saboru 1.166. godine.

Trajanje Božićnog posta objašnjava se i četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je 25. decembra rođen Isus.

Zato se kaže da je post zvezda vodilja za sve one koji su izabrali hrišćanstvo odabrali za svoju veru, kao što je za mudrace, koji su verovali u proročanstvo o rođenju Spasitelja, jedina vodilja bila najsjajnija zvezda na nebu koja je išla od Zapada ka Istoku i koja ih je dovela u Vitlejem.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA