Poslodavci dužni da se pridržavaju svih mera bezbednosti i zdravlja na radu

Četvrtak, 19. mart 2020. 06:58
Autor: OS
Izvor: Os, Vlada Srbije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je stanje u gerontološkim centrima potpuno stabilno, i najavio dodatno zapošljavanje kako bi se zaposleni u tim ustanovama rasteretili.Đorđević je u izjavi za Televiziju Pink istakao da se ostvaruje redovna komunikacija svih centara, koji Ministarstvu redovno šalju informacije o aktuelnom stanju.On je ukazao i na to da je od danas preko RFZO počela redovna isporuka medicinske opreme za zaposlene u pomenutim centrima, i naveo da je u petak, 13. marta, izvršena promptna isporuka, s obzirom na to da su gerontološki centri prioritet.

Ministar je ponovio da su poslodavci dužni da se pridržavaju svih mera koje se tiču bezbednosti i zdravlja na radu u ovoj situaciji.U slučaju da postoji bilo kakvo kršenje, inspekcija i sada radi normalno i bićemo i rigorozniji kada su u pitanju kazne jer sada nemamo prava na grešku.

Briga o građanima je na prvom mestu, poručio je Đorđević.On je, govoreći o onima kojima je izrečena mera samoizolacije, objasnio da je važno da imaju rešenje ili MUP-a ili Ministarstva zdravlja, kao i da će im uz to rešenje biti uvaženo i plaćeno odsustvo.Prema njegovim rečima, neće biti dozvoljeno otpuštanje radnika u ovoj situaciji, zbog smanjenog obima posla, a nadležni će reagovati na svaki problem.

Pozivam građane da nam se javljaju ako postoje neki kolektivni problemi. Ukoliko je reč o pojedinačnim kršenjima prava, upućujemo to organu koji je nadležan. Ako je nešto u nadležnosti Ministarstva, inspekcija će reagovati, rekao je on.Ministar je ponovio da je za državne organe propisano da roditelji dece do 12 godina mogu da rade od kuće, čega se oni i pridržavaju, ali da država ne može reagovati imperativno kada su u pitanju privatnici, već da daje preporuku da se to uradi na taj način.

Tamo gde postoji dokaz da oba roditelja rade, a da poslodavac neće da im izađe u susret, inspekcija će izaći na teren da bi videla da li je posao baš morao tako da se organizuje, naglasio je ministar, uputivši apel poslodavcima da izađu u susret u tim slučajevima.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA