Uprkos pandemiji, IERVOLINO obara rekorde u poslovanju, planirane investicije u Srbiji

Petak, 23. april 2021. 19:36
Autor: OS
Izvor: OS, NEWMEDIATEAM

Za poznatog italijanskog producenta Andreu Iervolina, direktora i osnivača internacionalne filmske i televizijske producentske kuće Iervolino Entertainment, listirane na Milanskoj berzi, 2020. godina bila je i više nego uspešna.Nakon otvaranja nove kompanije za produkciju animiranih sadržaja Iervolino Studios u Srbiji, godinu je završio sa prihodima većim za 51 odsto u odnosu na 2019, čime se procenjuje da je kompanija Iervolino Entertainment (IE) dostigla vrednost od 720 miliona evra, uprkos globalnoj krizi izazvanoj pandemijom virusa COVID-19 koja je u najvećoj meri pogodila upravo industriju zabave.

Uspeh je utoliko veći i kada se pogleda učinak konkurencije u oblasti filmske produkcije, gde su brojne kompanije u svoje finansijske izveštaje za 2020. upisale dugove u jednakom iznosu kao i prihode. Međutim, kako bi i tekuću godinu nastavio u istom ritmu, Andrea Iervolino odlučio je da proda 1 odsto svog ukupnog udela u IE, šaljući jasnu poruku ostatku tržišta: kompanija posluje veoma dobro i zaslužuje još veću vrednost, te će učiniti sve što je u njegovoj moći da obezbedi veću likvidnost akcijama Iervolino Entertainment kotiranim na Milanskoj berzi.Na odluku o prodaji jednog paketa deonica treba gledati isključivo pozitivno, jer sam svoje akcije pozicionirao u blokove velikih međunarodnih fondova, koji su pokazali da veruju u našu zajedničku viziju i siguran sam da će je dugoročno podržavati. Kao što znate, svaka uspešna kompanija listirana na berzi mora imati akcije sa velikom tržišnom likvidnošću, a samim tim i značajan slobodni promet, ne bi li vremenom dostigla visoku vrednost”, istakao je Andrea Iervolino. 

Ovakav stav dele mnogi uspešni preduzetnici – više institucionalnih investitora među akcionarima kompanije garantuje stabilnost i rast vrednosti akcija na berzi, dok mali broj investitora automatski znači i slabiju trgovinu akcijama, a samim tim i nižu kompanijsku vrednost. Andrea Iervolino je svoj Iervolino Entertainment uvrstio na Milansku berzu avgusta 2019. godine, plasirajući na tržište 5,5 miliona akcija vrednosti od po 1,95 evra. One danas vrede 3,6 evra, tačnije 84 odsto više, donoseći kompaniji IE godišnji prihod od 120,7 miliona evra.

Podsetimo, Iervolino Entertainment planira da uloži 100 miliona evra u produkciju animiranih sadržaja, uz dodatnih 8,5 miliona evra u svoju filijalu Iervolino Studios u Srbiji, što je predviđeno potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa Ministarstvom privrede Republike Srbije i Memoranduma o saradnji sa produkcijskom kućom Archangel Digital Studios, u vlasništvu Miloša Bikovića. 

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA