Otvoren sajam tekstila Balkan textile 2020

Petak, 06. mart 2020. 20:16
Autor: OS
Izvor: OS, Vlada Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas, otvarajući sajam tekstila „Balkan textile 2020“, da se tekstilna industrija u Srbiji oporavlja zahvaljujući turskim investitorima koji su najviše fabrika otvorili upravo u tom sektoru.Ljajić je istakao da tradicija i razvoj ove manifestacije potvrđuju oporavak i jačanje srpske tekstilne industrije, koja je prošle godine izvezla robe u ukupnoj vrednosti od 860 miliona evra.On je podsetio na to da je 2000. godine tekstilna industrija bila u nestajanju, dok je prošle godine, od pomenute ukupne vrednosti robe koju je naša zemlja izvezla, 70 odsto plasirano u zemlje EU.

U tom sektoru radi više od 50.000 ljudi, ali se približno 21.000 tekstilnih radnika vode kao nezaposleni, ukazao je ministar i objasnio da zbog toga država daje podsticaje za investitore koji rade na obuci i dokvalifikaciji radnika za tekstilnu industriju, a ublažavanje deficita problema nezaposlenih pokušava se rešiti i kroz dualno obrazovanje.

Takođe, kako je dodao, još jedan od problema sa kojima se tekstilna industrija u Srbiji suočava jeste i taj što se 90 odsto repromaterijala i sirovina uvozi.Ljajić je preneo da država pregovara sa jednom velikom turskom kompanijom o izgradnji fabrike za proizvodnju materijala za tekstilnu industriju, ističući da će narednih meseci ti dogovori biti finalizovani.

On je naveo da ove godine na sajmu učestvuje 40 kompanija iz Srbije, Turske, Slovenije i Uzbekistana, dok je 12 kineskih kompanija otkazalo učešće zbog koronavirusa.Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič rekao je da se na ovogodišnjoj smotri predstavljaju 32 kompanije iz Turske, dodajući da se saradnja dveju zemalja u poslednje tri godine razvija u svim oblastima, a ne samo u trgovini.

To pokazuje nivo robne razmene, koja je prošle godine iznosila 1,3 milijarde dolara, što je porast od šest odsto u odnosu na 2018. godinu, naglasio je Bilgič, uz očekivanje da trgovinska razmena dveju zemalja u najkraćem roku dostigne dve milijarde dolara.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA