UHAPŠEN v.d. direktora Javnog preduzeća „Infrastrukture železnice Srbije, Stefanović: Borba protiv korupcije mora biti kontinuirana

Subota, 11. januar 2020. 15:42
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: MUP Srbije

Policijski službenici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su izvršili krivično dela primanje i davanje mita.Policija je uhapsila M. J. (1961) v.d. direktora Javnog preduzeća „Infrastrukture železnice Srbije“, D.B.(1970) člana Nadzornog odbora privrednog društva „Ratko Mitrović“ iz Novog Sada, kao i dvojicu advokata iz Novog Sada Z.S. (1983) i V.K (1973).

„Direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ se sumnjiči da je izvršio krivično delo primanje mita na taj način što je u službenim prostorijama preduzeća „Infrastrukture železnice Srbije“ primio mito u iznosu od 10.000 evra od posrednika D. B. kao nagradu za koruptivne radnje u postupku eksproprijacije zemljišta koje se nalazi na trasi planirane izgradnje brze pruge“, objasnio je ministar. unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je dodao i da je policija je u trenutku hapšenja kod osumnjičenog pronašla novac.

„Uhapšeni advokati se sumnjiče da su izvršili krivično delo davanje mita tako što su, po dogovoru sa direktorom preduzeća „Infrastruktire železnice Srbije“, fakturisali svoje pravne usluge u višemilionskim iznosima, a zatim deo novca vraćali. Sumnjamo da je ovo samo jedna od tranši koja je pronađena u trenutku hapšenja“, rekao je ministar Nebojša Stefanović.

Kako je istakao, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.
Ministar je naglasio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i u narednom periodu biti posvećeno borbi protiv korupcije.

Prijave protiv 50 direktora javnih preduzeća

„Od osnivanja specijalnih odeljenja za borbu protiv korupcije i u tužilaštvu i u policiji, podnete su prijave protiv ukupno 50 direktora javnih preduzeća i 27 nosilaca javnih funkcija“, rekao je Stefanović, napominjući da je protivpravna imovinska korist koju je Odeljenje za borbu protiv korupcije do sada otkrilo veća od 35 miliona evra.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas da borba protiv korupcije mora biti kontinuirana, kako bi se zaštitili najviši državni interesi, a time i interesi građana Srbije.

„Nameravamo da kao država uložimo ogroman novac u infrastrukturu Srbije, da gradimo puteve, železnicu, druge objekte i taj novac koji građani Srbije izdvajaju mora da ode u te namene i ne sme da završi u privatnim džepovima“, rekao je ministar na konferenciji za medije.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA