Održana promocija knjige „APISOVA KLETVA I DRUGE DRAME“ Miodraga Ilića

Sreda, 28. april 2021. 08:34
Autor: OS
Izvor: Madlenianum

Na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum promovisana je knjiga Apisova kletva i druge drame, izbor dramskih tekstova našeg uglednog autora Miodraga Mije Ilića, koja je izašla krajem 2020. godine u izdanju kuće Zepter Book World. O knjizi i autoru su govorili doktor teatrologije Jelena Perić, Prof. dr Boško Suvajdžić, istoričar književnosti i književnik, dok je najavljeni teatrolog i dramski pisac Radomir Putnik izostao iz opravdanih razloga, pa je njegovo slovo o delu Miodraga Ilića pročitala Tatijana Rapp, koja je bila moderator promocije.

Naši uvaženi dramski umetnici Jelica Sretenović, Milan Caci Mihailović i Petar Mihailović čitali su odabrane delove iz drama objavljenih u ovoj knjizi.


Foto Zoran Škrbić

Zbirka od deset dramskih tekstova Miodraga Mije Ilića, zapravo je izbor iz njegovog 40-godišnjeg opusa sačinjen po kriterijumu uspešnih izvođenja na scenama u negdašnjoj Jugoslaviji, po ocenama pozorišne kritike i po osvojenim nagradama.

Žanrovski raznovrsni dramski tekstovi, svedoče o piscu velike veštine, koji objedinjuje nekoliko važnih zakonitosti dobre drame: jasno ispričana dramska priča, profilisani likovi, valjana motivacija, dobar dijalog i prevlast dramskog u odnosu na literarno.


Miodrag Ilić, Foto Zoran Škrbić

Odabrane drame ukazuju na pisca prevashodno zainteresovanog za moralne dileme savremenog sveta, za univerzalno traganje za poštenjem, dostojanstvom i slobodom čoveka.


Sa promocije - Foto Zoran Škrbić

Sudbinu balkanskog, ali i čoveka celog sveta, Ilić vezuje za istorijske uslovnosti i za degenerativne društvene procese tokom dvadesetog veka, za modalitete represije, egoizma, pohlepe, za pitanja savesti i odbrane identiteta.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA