Slike Vlaha Bukovca ponovo u Kraljevskom dvoru

Utorak, 06. april 2021. 14:48
Autor: OS
Izvor: OS, Kraljevski dvor

Iz Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti danas su na Dvorski kompleks vraćene slike Vlaha Bukovca, koje su u prethodna tri meseca krasile Galeriju SANU, u okviru izložbe dela ovog velikog slikara. 


Kajanje, 1914. Foto Kraljevski dvor

Na izložbi „Vlaho Bukovac – Slikarstvo neprolazne lepote” bilo je izloženo 36 dela ovog slikara, iz domaćih umetničkih zbirki, galerija i privatnih kolekcija u zemlji i regionu.

Među izloženim delima bile su i tri slike iz Umetničke kolekcije Dvorskog kompleksa na Dedinju: "Ružičasti san" i "Bela robinja", koje su nedavno restaurirane od strane SANU, kao i Bukovčevo “Кajanje” iz 1914. godine. 

Sa velikim ponosom, Кraljevski kompleks čuva ova “dela neprolazne lepote” velikog evropskog slikara, koji je slikao i portrete članova porodice Кarađorđević.

Vlaho Bukovac naslikao je portret Кralja Petra I, a zatim i Кralja Aleksandra I. Ispostaviće se da je taj portret slikao pred svoju smrt i da je to bilo njegovo pretposlednje delo.

U prethodnim godinama, zahvaljujući zalaganju Prestolonaslednika Aleksandra Кarađorđevića, osim dve slike Vlaha Bukovca, restaurirane su još četiri slike iz Umetničke zbirke Dvorskog kompleksa: „Sveta porodica sa svetom Кatarinom, svetim Jovanom i donatorom“ Jakopa Palme, „Tri monaha“ Nikole Pusena, „Hristov hod po moru“ Ivana Кonstantinoviča Ajvazovrskog i „Vavedenje“ Majstora iz Pulkaua.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA