Poljubac u ponoć

Ponedeljak, 30. decembar 2019. 17:53
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: Foto: Piksabej

Nova godina slavi se od davnina i jedan je od najstarijih i svima najdražih običaja.Prvi koji su slavili bili su Kinezi, po drugim su to bili stari Germani ili Rimljani.

Posle osvajanja Evrope, Rimljani su usvojili prvi januar kao simbol početka novog života. Rusi su do 10 veka Novu godinu dočekivali prvog
marta u čast dolaska proleća.

Proslavu novogodišnjih praznika prati mnoštvo praznih verovanja. Postoje i verovanja vezana za prvi januar i naše aktivnosti na taj dan, koje nas mogu
pratiti tokom čitave godine.

Iz kuće nemojte izbacivati ništa, pa ni đubre. Ako poklanjate novogodišnje poklone, neka oniprenoće van kuće. Ili ako nešto iznesete, onda treba da nešto i unesete.

U ponoć bi trebalo poljubiti najdraže, kako bi ljubav trajala čitavu godinu.

Novu godinu ne treba dočekati prazne trpeze i praznih čaša, a u novčanik treba staviti novac za bogatstvo tokom godine koja dolazi.

Novu godinu ne treba dočekati sa dugovima, pa ako je moguće treba platiti sve račune. Nova odjeća za novogodišnju noć i verovanje da ćete tokom cele godine imati nove krpice.

Prema argentinskim verovanjima, crveno donje rublje donosi puno sreće. Nema ni plakanja, jer ćete onda plakati sledećih 12. meseci.

U ponoć neka budu sva vrata kuće otvorena kako bi stara godina nesmetano otišla. Prema starom verovanju, stara godina mora da izađe, kako bi nova ušla.

Buka u ponoć je poželjna jer tera zle duhove. Kubanska tradicija nalaže da se u ponoć pojede 12 grejpova. Grejpovi, simbolizuju mesece u godini, apoštovanje ove tradicije donosi sreću.

Prva osoba u kući iza ponoći

Prva osoba koja uđe u kuću posle ponoći imaće na vas poseban uticaj u Novoj godini, a praznoverje kaže da se dobrom možete nadati bude li to visok, tamnokos i naočit muškarac.

Bebe rođene prvog januara imaće mnogo sreće u životu.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA