U Srbiji se slavi Dan državnosti

Subota, 15. februar 2020. 22:30
Autor: OS
Izvor: OS, Vlada Srbije Piksabej

U Srbiji se 15. i 16. februara obeležava Dan državnosti, kao znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu uzbio Prvi srpski ustanak, ali i dan kada je 1835. godine, proglašen prvi srpski Ustav - Sretenjski ustav.Centralna državna ceremonija je održana u Marićevića jaruzi u Orašcu, mestu gde je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka. Na ceremoniju su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji su položili vence na spomenik voždu Karađorđu, vodji ustanka.

Pomen je služio episkop šumadijski Jovan.

Maja Gojković je rekla da je u vremenu izazova neophodna Karađorđeva hrabrost kako bi se vodila nezavisna politika i branilo pravo naroda da sam donosi svoje odluke, ali da je potrebna i Miloševa mudrost.

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković položio je vence na Spomenik neznanom junaku na Avali.Selaković se upisao u spomen-knjigu i izvršio smotru počasne jedinice Garde Vojske Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, ovodom Dana državnosti.

Ispaljeno je i 10 plotuna iz artiljerijskog orudja na Kalemegdanu, što e prethodilo zvaničnom obeležavanju praznika.

Reprezentativni orkestar Garde održao promenadni defile Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, a glavni grad je u prazničnom ruhu - ukrašen je sa dve hiljade srpskih zastava. Do utorka, Most na Adi i Brankov most biće osvetljeni u bojama zastave Republike Srbije.

Ordenje i medalje

Na Dan državnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručuje odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Orden Republike na lenti dobio je predsednik Češke Miloš Zeman, a nobelovac Peter Handke i David Vujić, poslednji preživeli član "srpske sedmorke", grupe koja je radila na programu "Apolo", Orden Kararđorđeve zvezde prvog stepena.

Čestitka predsednice Vlade

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić čestitala je građanima 15. februar – Dan državnosti Srbije i istakla da je evropska budućnost prioritet.

"U ime Vlade Srbije i svoje lično ime, čestitam građanima Srbije Dan državnosti, uz podsećanje na Sretenjski ustav, temelj moderne srpske države kao i uspomene na slavne pretke čiju viziju moderne i slobodne države mi danas živimo. Samo ekonomski jaka i stabilna Srbija može biti istrajna u rešavanju pitanja od državnog i nacionalnog interesa i posvećena jačanju saradnje u regionu. Zato svesni odgovornosti moramo zajedno da je čuvamo", navela je premijerka u čestitki.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA