Izborni cenzus se verovatno spušta na tri odsto

Četvrtak, 16. januar 2020. 03:14
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: Ogledalo Srbije, Politika, foto :Poksabej

Očekuje se da se cenzus za ulazak u Parlament, kada su naredni izbori u pitanju sa 5 posto smanji na 3 odsto.Na narednim parlamentarnim i lokalnim izborima, koji će biti održani verovatno izmedju 26. aprila ili 3. maja, za osvajanje skupštinskih mandata biće potrebno samo tri odsto glasova izašlih birača, prenosi Politika.

Pozivajući se na izvor u vrhu vlasti, Politika navodi da će na vanrednoj sednici Skupštine Srbije početkom februara biti izmenjen Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o lokalnim izborima čijim se odredbama sada propisuje da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje pet procenata osvojenih glasova.

Odlukom o spuštanju cenzusa sa pet na tri odsto, za čije donošenje, kako Politika navodi, vladajuća koalicija ima većinu, biće olakšan ulazak u skupštinske klupe manjim političkim partijama i koalicijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se zalaže za smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, ocenjujući da će se time "vratiti život" u parlament koji će kako je naveo, tada biti mnogo reprezentativniji. Dodao je i da očekuje da će time pročistiti svoju Srpsku naprednu stranku, jer će stranački funkcioneri morati više da se bore kako bi osvojili apsolutnu većinu na izborima, naročito na lokalu.

Naravno, usledile su reakcije.

"Nije loša ideja sa izbornim pragom od 3%. Idealno bi bilo da to važi za stranke koje samostalno izlaze na izbore, da za koaliciju dve stranke bude 7%, a za koaliciju tri i više stranaka 10%. Za manjinske liste da ostane prirodni prag, ali uz oštriju kontrolu verodostojnosti", napisao je na Tviteru Milenko Jovanov iz SNS.

S druge strane, Boris Tadić, smatra da je po sredi Vučićev izlazak u susret onom delu opozicije koji sa njim sarađuje."To jeste svakako podsticaj nekim strankama, tipa LDP, da konkurišu na ovim izborima i da eventualno dođu do cenzusa, tim kolaborativnim i kooperativnim strankama u sistemu Aleksandra Vučića", kaže predsednik SDS-a Boris Tadić.

Lider Pokreta slobodnih građana sa Tvitera je poručio: Spuštanje cenzusa - još jedan betonski razlog za bojkot. Potpredsednik Trifunovićevog pokreta Pavle Grbović je još konkretniji.
"Mogu oni da spuštaju cenzus i na 3% i na 2%, kako god žele, što se tiče Pokreta slobodnih građana, mi svoje kriterijume nećemo spuštati. Mi smo rekli šta su uslovi da bismo učestvovali na izborima. Oni se evidentno ne ispunjavaju", rekao je Pavle Grbović iz PSG.

Promena senzusa vodi ka tome da bi umesto najmanje 150 hiljada glasova neophodnih jednoj listi da pređe cenzus i nađe se u parlamentu, biće potrebno tek 90 hiljada.


KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA