Dosta je bilo takođe bojkotuje izbore

Nedelja, 08. mart 2020. 17:00
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: dostajebilo.rs

Glavni odbor DJB, zajedno sa predsednicima, koordinatorima i poverenicima iz 93 lokalna odbora, jednoglasno je, na predlog Predsedništva DJB doneo odluku o bojkotu predstojećih izbora na svim nivoima.
Prenosimo potpuni izveštaj sa sajta dostajebilo.rs:

Da bi bojkot bio uspešan, dovoljno je da izbore bojkotuje kredibilna opozicija: SzS, PSG i DJB. DJB smatra da će bojkot biti uspešan ako na izbore izađe manje od 40% upisanih birača. Takvi izbori će dati nelegitimnu Skupštinu u kojoj će najmanje tri četvrtine, a verovatno i četiri petine poslanika biti iz SNS-a i SPS-a.

Bez obzira na činjenicu da će EU, a pre svih Nemačka koja se jedina u EU direktno bavi Balkanom, pokušati i ovakvu SNS-SPS Skupštinu da proglasi legitimnom, iako im je kristalno jasno da u Srbiji ne postoje uslovi za fer i poštene izbore, jedini koju su vlasni da daju legitimitet Skupštini su njeni građani kojima će biti očigledno da ona nema kapacitet da donosi važne odluke. SNS i SPS više neće imati iza koga da se kriju.

Zašto smo se opredelili za bojkot? Učestvovanje na nameštenim izborima znači prećutno prihvatanje dikatature: medijskog mraka, zastrašivanja birača i izborne krađe. To je isto kao prihvatanje boks meča u kome su vam vezane i ruke i noge. Nakon takve nameštene utakmice, koju možete samo da izgubite, vlast može s pravom da kaže da ste prihvatili uslove i da nemate pravo da se bunite.

Šta je vlast zajedno sa svojim EU sponzorima mogla da uradi da izbegne bojkot? Jednostavno je. Tri stvari:
Da omogući opoziciji fer pristup medijima, pre svih RTS-u.
Da sredi birački spisak. Birački spisak u Srbiji ima preko 6,7 miliona birača, a postoji samo oko 5 miliona ličnih karata.
Da omogući opoziciji nesmetanu kontrolu biračkog materijala nakon izbora i omogući građanima da preko interneta mogu da provere da li je neko glasao umesto njih. Danas to nije moguće. Opozicija ima samo nekoliko sati za kontrolu i uz punu opstrukciju RIK-a u kome većinu imaju SNS i SPS. Iako smo na nekoliko izbora utvrdili da glasaju mrtvi i da se “glasa” umesto naših građana koji su napustili zemlju, RIK u kome većinu imaju SNS i SPS nisu dozvoljavali da se to konstatuje na licu mesta, a tužilaštvo naknadno nije htelo da procesuira krivičnu prijavu.
I vlasti i njenim EU sponzorima, pre svih Nemačkoj, ovi uslovi su bili neprihvatljivi, pa su umesto stvaranja uslova za fer izbore pokušali, i dalje pokušavaju, da na sve načine “potkupe” što veći deo onih koji sebe zovu opozicijom. Dali su im prostor u medijima u udarnim emisijama na RTS-u, Pinku i drugim, snižen im je cenzus i vršili su pritisak da se učestvuje na nameštenim izborima. Delimično su i uspeli.

Na nameštene izbore izlaze Šešelj, Čeda, Čanak, Šapić, DSS, neki poslanici DS-a, Živković, Velja Ilić, razni zavetnici i Vacići i svi se nadaju da će uz pomoć vlasti preći sniženi cenzus od 3%. Očigledno je da vlast i EU žele da skroje novu opozicionu scenu i pokušaju da promovišu neke od njih u lidere opozicije.

Postoje samo tri razloga zašto bi bilo koja opoziciona politička opcija prihvatila da izađe na nameštene izbore:
satelit je vlasti
satelit je EU
partijski je parazit koji zarad ličnog interesa želi da se okoristi o smanjen cenzus
Bojkot ovih nameštenih izbora je jedinstvena prilika za opozicione birače da odvoje žito od kukolja, očiste opozicionu političku scenu od parazita i pošalju svu lažnu opoziciju u istoriju i pobrišu je sa političke scene Srbije.

DJB će bojkotavati ne samo republičke izbore, već i pokrajinske i sve lokalne izbore. Izlazak na izbore na bilo kom nivou ruši bojkot i omogućava vlasti da kaže: opozicija je licemerna i izlazi na izbore samo tamo gde može da pobedi. Na žalost, Dušan Petrović i Zelenović u Šapcu, Paunović u Paraćinu, Stamatović u Čajetini, i Verko u Kragujevcu su odlučili da poslušaju EU i da pod izgovorom zaštite građana stave lični interes ispred interesa društva. Pobeda opozicije je mnogo izvesnija u centralnim beogradskim opštinama nego u Paraćinu i Šapcu, pa kredibilnoj opoziciji ne pada na pamet da izlazi na te izbore.

Neki nam govore da se vlast menja samo na izborima i optužuju da hoćemo promenu vlasti na ulici. Odgovor je jednostavan: vlast nije moguće promeniti na nameštenim izborima. Bojkot izbora nije cilj. On je samo sredstvo, prvi korak u borbi za postizanje uslova za fer i poštene izbore. Tek kada postignemo fer uslove, onda ćemo na izborima osvajati vlast, ako dobijemo podršku građana za to.

Poruka za birače vlasti je: znamo da vidite koliko su bahati SNS-ovi kadrovi na lokalu, koliko kradu, partijski zapošljavaju, koliko vas zastrašuju i uteruju strah, koliko su im bahata čak i deca i koliko maltertiraju celu vašu opštinu. Vučić će pobediti sigurno na ovim izborima jer na njih izlazi sam sa svojim satelitima, tako da vaš glas nije neophodan za to. Bojkot je prilika i za vas da pošaljete Vučiću poruku šta mislite o njegovim lokalnim kabadahijama.

Znamo i da zbog medijskog mraka i propagande verujete da predsednik SNS-a štiti nacionalne interese i da se danonoćno bori za vas i vašu decu. Ono što zbog medijskog mraka ne vidite je da predsednik SNS-a, zarad ostanka na vlasti i podrške EU i Nemačke, prodaje nacionalne interese, pretvara Srbiju u koloniju jeftine radne snage za Nemačku industriju, da će zbog te podrške EU, Nemačke i Soroševih NVO sprovesti plan da u narednih 20 godina milion naših ljudi napustiti Srbiju i umesto njih naseli preko milion migranata. Zarad podrške EU i Nemačke, Vučić se sprema i da izda Kosovo i Metohiju. Mi bismo voleli da nismo u pravu i ne očekujemo da nam verujete na reč. Samo pratite šta radi, a ne šta govori.

Bojkot je na žalost jedini način da svi zajedno, i glasači vlasti i glasači opozicije, kažemo NE životu u strahu i da Srbija i njeni građani zaslužuju fer izbornu utakmicu, slobodne medije, izbore bez krađe, vlast koja štiti nacionalne interese i državu koja radi u interesu celog društva, ne privilegovane, bahate, partijske manjine.

Cilj bojkota nije promena vlasti. Cilj bojkota su fer i pošteni izbori na kojima će narod bez straha odlučiti ko će da vodi Srbiju.

Zato: preko preče, naokolo brliže. Prvo bojkot, pa fer izbori.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA