Zaštita naših građana u ugroženim područjima prioritet

Sreda, 18. mart 2020. 22:48
Autor: OS
Izvor: OS, Vlada Srbije

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dao je, povodom pojave virusa Covid-19 u svetu, instrukciju svim našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima da pomoć i zaštita naših građana u ugroženim područjima mora da predstavlja prioritet u njihovom radu.


Foto: msp.gov.rs

Ministarstvo je na sve raspoložive načine - posredstvom DKP, SPC, glasila dijaspore i drugo, distribuiralo u inostranstvu Preporuku Vlade Republike Srbije da državljani Republike Srbije, koji borave u inostranstvu, do daljeg odlože sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna.

Dačić je svakodnevno u kontaktu sa svojim kolegama - ministrima spoljnih poslova, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija, sa kojima nastoji da na najbrži način pronađe rešenja za mnogobrojne probleme koji nastaju usled restriktivnih mera koje zemlje donose kako bi se zaštitile od virusa, a najveći broj problema odnosi se na ograničenje prevoza putnika i transporta robe.

Odlukom prvog potpredsednika Vlade formiran je Krizni štab u resornom ministarstvu u cilju pružanja pomoći našim građanima u inostranstvu.Sva diplomomatsko-konzularna predstavništva Srbije u ovom trenutku u svetu pružaju konzularnu pomoć našim građanima, uprkos teškim uslovima sa kojima se suočavaju u radu.Nakon uvođenja restriktivnih mera većine stranih država, naši državljani u velikom broju zatečeni su na određenim destinacijama bez mogućnosti nastavka planiranog puta u Srbiju.

 Reč je o građanima koji su se u stranim državama zatekli na službenim i turističkim putovanjima, na lečenju od malignih i drugih teških bolesti, studentima i slično.Sva diplomomatsko-konzularna predstavništva ulažu maksimalne napore da se reše problemi naših građana i organizuje njihov povratak ukoliko je to neophodno.Ujedno, Ministarstvo još jednom apeluje na sve građane da ne kreću na put ukoliko imaju mogućnost da ostanu u stranoj zemlji.

Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji 15. marta, Ministarstvo spoljnih poslova je angažovano i na pomoći stranim državljanima (i njihovim DKP) koje je mera zabrane ulaska/tranzita u Srbiju zatekla na putu ka matičnoj državi ili na samoj granici naše zemlje.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA