Otvorena ambasada Petnice u Beogradu

Četvrtak, 20. februar 2020. 10:32
Autor: OS
Izvor: OS, Petnica

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti Istraživačka stanica Petnica otvorila je Izložbu “Korak u nauku”.Ova svojevrsna ambasada u Beogradu naše prestižne obrazovne institucije omogućiće svim zainteresovanima da se do 3. marta upoznaju sa programima Istraživačke stanice i rezultatima malih naučnih projekata njenih polaznika u 2019. godini.

Na otvaranju Izložbe „Petnica – korak u nauku: istraživački radovi polaznika obrazovnih programa” govorili su akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije SANU, Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, i Ronald Zeliger, direktor kompanije Hemofarm.

Akademik Zoran Petrović je na svečanom otvaranju Izložbe rekao: “Da se na predstavljenim naučnim posterima može videti sva ozbiljnost mentorskog rada, posvećenost srednjoškolaca u razumevanju naučni fenomena, i temeljnost u istraživanju i radu. Što može biti za primer i nekim starijim pojedincima”.
Direktor Petnice, Vigor Majić je čestitao svim polaznicima i njihovim mentorima na velikom trudu, marljivosti, i rezultatima koji se sada nalaze i pred širom javnosti, u svojevrsnoj ambasadi Petnice unutar SANU i Beograda.

Na izložbi će do 3. marta biti predstavljeno preko 80 istraživačkih radova mladih polaznika petničkih obrazovnih programa realizovanih tokom 2019. godine.

Teme kojima su se srednjoškolci bavili su iz oblasti antropologije, arheologije, astronomije, biologije, biomedicine, geografije, geologije, društveno-humanističkih nauka, elektronike, istorije, lingvistike, matematike, psihologije, računarstva, fizike i hemije.

“Petnica je jedno posebno mesto, koje na kvalitetan način radi sa mladim talentima. Nama je veliko zadovokjstvo da možemo da pomognemo rad ove institucije. Pozivamo I sve druge kompanije da rponađu način da pomognu Istraživačkoj stanici Petnica.” – rekao je Ronald Zeliger, direktor kompanije Hemofarm, koja je i sponzor Petnice.

Istraživačka stanica Petnica čuvena je, već više od tri decenije, po posebnom pristupu naučnom obrazovanju mladih, a naročito srednjoškolaca.

Tokom jednogodišnjeg ciklusa, u okviru kojeg se održavaju seminari i naučni kampovi, učesnici sami iniciraju i razrađuju istraživačke teme, obavljaju ispitivanja, merenja i analize, izvode odgovarajuće zaključke i potom pišu naučni rad gde će prikazati rezultate. Poslednji korak predstavlja konferencija na kojoj mladi autori te radove prezentuju.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA