Unapređenje odnosa sa Muslimanskom svetskom ligom

Nedelja, 09. februar 2020. 15:14
Autor: OS
Izvor: OS, Vlada Republike Srbije, Predsedništvo Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas generalnog sekretara Muslimanske svetske lige – Rabite Muhameda Abdela Kerima El Isu, sa kojim je razgovarao o koracima za unapređenje saradnje, izrazivši zadovoljstvo što ona počinje ovom posetom.Predsednik Vučić je pozdravio aktivnosti Rabite sa ciljem promocije tolerancije, međuverskog dijaloga i poštovanja verskih prava. On je, s tim u vezi, istakao da su od velikog značaja veze koje Rabita uspostavlja u pravoslavnom svetu, te u tom smislu posebno ceni i današnji sastanak generalnog sekretara El Ise sa Patrijarhom srpskim Irinejem. 

Predsednik Vučić je rekao da poštujemo muslimansku zajednicu u Srbiji i s velikom pažnjom brinemo o njenom položaju, a da isto tako uvažavamo sve islamske zemlje. "Tradicija i kultura različitih islamskih zemalja su bliske srpskom narodu i kroz Pokret nesvrstanih zemalja. Zato i sada, kao suverena i nezavisna zemlja, želimo da produbimo saradnju sa Muslimanskom svetskom ligom i Organizacijom islamskih zemalja", rekao je predsednik Vučić. On je naveo primer dobrih odnosa i odlične ekonomske saradnje Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Generalni sekretar El Isa je rekao da sa velikom radošću posećuje Srbiju, u koju je došao prijateljski i s ljubavlju, a otići će oplemenjen srpskim vrednostima. On je naglasio koliko ceni trud predsednika Vučića za očuvanje harmonije ne samo u Srbiji, nego i u svetu. Predsednik Vučić i generalni sekretar El Isa su se dogovorili da u Beogradu ove godine bude održana konferencija Rabite, posvećena vezama pravoslavlja i islama, kao i drugih religija, na koju bi došli predstavnici različitih verskih zajednica iz celog sveta, čime bi i Srbija bila predstavljena kao zemlja otvorena za sve vere i narode.

Susret sa potpredsednikom Vlade

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je sa generalnim sekretarom Muslimanske svetske lige (Rabita) Muhamedom El Isom o unapređenju odnosa između naše zemlje i te organizacije, koja predstavlja jedan od najuticajnijih faktora među državama islamskog sveta.Ljajić je uputio molbu svom sagovorniku da Muslimanska svetska liga podrži napore naše zemlje za dobijanje statusa posmatrača u Organizaciji islamske konferencije, jer je to od velikog značaja ne samo za odnose sa državama islamskog sveta, već i za sve muslimane koji žive u Srbiji.

Potpredsednik Vlade je takođe pozvao Muslimansku svetsku ligu da razmotri mogućnost izgradnje kulturnog centra ze međuverski dijalog u Srbiji.El Isa je tokom susreta istakao značaj Srbije kao multinacionalne i multikonfesionalne države u međuverskom dijalogu ne samo u regionalnim, već i u širim međunarodnim okvirima.

On je ukazao na to da su odnosi između islama i pravoslavlja kroz istoriju bili od ključne važnosti za razvoj verske tolerancije među narodima i državama, kao i da su te relacije izuzetno bitne i u današnje vreme.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA