Za sada nema obustave nastave u školama zbog koronavirusa

Četvrtak, 12. mart 2020. 14:53
Autor: OS
Izvor: Vlada Srbije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije uputilo je 11. marta novi dopis svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u zemlji.„U skladu sa merama donetim na sastanku najviših državnih zvaničnika i predstavnika svih nadležnih institucija, uz mišljenje i saglasnost eminentnih epidemiologa, obaveštavamo vas da se proces vaspitno-obrazovnog i obrazovno-vaspitnog rada obavlja redovno, jer u ovom trenutku svi relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada.Ovi pokazatelji prate se na dnevnom nivou i reagovaće se u skladu sa pristiglim podacima.

Posebno napominjemo da je direktor ustanove odgovoran da se mere visokog nivoa higijene redovno sprovode u skladu prethodnim dopisom koji je dostavljen 10. marta 2020. godine. Sanitarna i prosvetna inspekcija intenzivno će sprovoditi nadzor nad ustanovama u pogledu realizacije ovih mera.

Potrebno je roditeljima skrenuti pažnju da se zbog bezbednosti njihove dece i bezbednosti drugih, obrate nadležnim zdravstvenim institucijama ukoliko primete bilo kakve simptome kod dece koji bi mogli da ukazuju na prisustvo virusa. Telefoni epidemiološke službe za sve informacije su 064/ 894-5235 i 011 /268-4566.Direktori su dužni da vode evidenciju o broju dece, učenika i zaposlenih koji su odsutni iz zdravstvenih razloga i da na dnevnom nivou izveštavaju nadležnu Školsku upravu.Sve manifestacije i priredbe u zatvorenom prostoru, koje su planirane za više od 100 učenika se odlažu.

Ne dozvoliti veća okupljanja dece i učenika po holovima i hodnicima za vreme odmora.Takmičenja i smotre učenika se ne odlažu, već je potrebno da se učenici okupe na otvorenom prostoru (školskom dvorištu i slično) i nakon toga ih sukcesivno uvoditi po učionicama.

Ekskurzije, nastava u prirodi i druga putovanja na teritoriji Republike Srbije, za sada, se ne odlažu, s tim da se prilikom realizacije poštuju sve preporuke u pogledu okupljanja (do 100 učenika) i održavanja higijene.U funkciji podrške realizaciji utvrđenih mera, potrebno je organizovati i pojačana dežurstva zaposlenih“, navodi se u dopisu.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA