U Srbiji vakcinisano 1.356.000 građana

Petak, 26. mart 2021. 00:12
Autor: OS
Izvor: OS, Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da je u našoj zemlji bar jednom dozom vakcinisano 1.356.000 građana, a revakcinisano njih 913.000, i izrazila očekivanje da će u narednih nekoliko dana broj revakcinisanih preći milion.


Foto Piksabej

Brnabić je u Domu Narodne skupštine, gde sa članovima Vlade odgovara na pitanja narodnih poslanika, izrazila nadu da će naredne nedelje moći da se popuste epidemiološke mere, s obzirom na to da sada brojke stagniraju.

Ona je objasnila da Vlada i Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 pokušavaju da naprave dobar balans između zdravlja stanovništva i zdravstvenog sistema, kao i potreba privrede.

Premijerka je navela da je uvedena i treća kategorija, u kojoj su potpuno imunizovani, odnosno zaštićeni građani, kod kojih je prošlo tri nedelje od revakcinacije i kojih ima 564.663, što je manje od 10 odsto punoletnog stanovništva.Prema njenim rečima, epidemiološka situacija se analizira na svaka dva sata i tu se, pre svega, vodi računa o tri stvari – zdravlju nacije, privredi i mentalnom zdravlju stanovništva.

Svaki dan razmišljamo o tome kada možemo da popustimo mere, ali najvažnije je da damo podršku zdravstvenim radnicima, jer oni sada najviše trpe, ponovila je Brnabić.Ona je dodala da se preko portala eUprave dnevno prijavljuje približno 10.000 građana, i izrazila očekivanje da će biti više ljudi prijavljenih za vakcinaciju na selu, uz podršku lokalnih samouprava.Vakcinaciju će, kako je ocenila, dodatno ubrzati nove količine vakcina koje treba da stignu u Srbiju - 500.000 vakcina kompanije "Sinofarm" početkom aprila, ali i dodatnih 106.000 "Fajzerovih" vakcina, koje se očekuju 5. aprila.Brnabić je, kada je reč o daljoj pomoći privredi, najavila da će sutra u Vladi biti održani sastanci sa predstavnicima sektora koji su najviše pogođeni krizom.Ona je ukazala na to da su pokazatelji privrednog rasta u prvom kvartalu ove godine malo bolji od očekivanih, ali da treba imati u vidu da je prošle godine rast u prvom kvartalu bio veći od šest odsto i da je zato bio očekivan pad u odnosu na taj rezultat.Industrija nastavlja da raste i vidi se oporavak, što nas ohrabruje, konstatovala je predsednica Vlade.

Istovremeno, ona je potvrdila da su danas privedena dva volontera koja su radila na punktu za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, jer su građane koji se nisu vakcinisali ubacivali u sistem kako bi dobili potvrdu da su vakcinisani.Brnabić je istakla da je volonterima određeno zadržavanje od 48 časova, navodeći da je jedna osoba već dala izjavu, a druga se nalazi u policijskoj stanici.Premijerka je podvukla da je reč o ozbiljnom krivičnom delu, kao i da takve mahinacije nisu moguće, jer Srbija ima savršen informacioni sistem.

Ona je još jednom pozvala građane da iskoriste to što Srbija ima četiri vakcine i da se vakcinišu.Plan Vlade je da do kraja 2022. godine završi kompletnu digitalizaciju škola, koja podrazumeva da računarski kabineti i učionice budu povezani na internet, kao i da sve škole imaju digitalne učionice i udžbenike, istakla je premijerka.Ona je podsetila na to da je Vlada 2017. godine krenula u kompletnu digitalizaciju obrazovanja, povezivanje škola na brzi internet i uvođenje digitalnih učionica i udžbenika.

To otvara prostor da lokalne samouprave, poput inicijative koju je pokrenuo zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, same kupuju tablete za učenike i time doprinesu drugačijem metodu obrazovanja osnovaca, objasnila je Brnabić.Vlada će, kako je poručila, obezbediti da na celoj teritoriji Srbije sve škole imaju iste uslove bez obzira na to koliko su udaljene i koliko su male, kao i da svaka bude povezana na internet.Ona je iskazala zahvalnost poslanicima što su podržali ratifikaciju kredita sa EIB za povezane škole u vrednosti od 65 miliona evra, koji će biti investirani u to da sva deca imaju iste uslove za školovanje.

U tom kontekstu, poslanicima se obratio i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, koji je predočio da je ovo ministarstvo u 2021. godini opredelilo 720 miliona dinra za besplatne udžbenike, što je obuhvat od 25 odsto od ukupnog broja učenika.

Pored toga, kakao je rekao, izdvojeno je 760 miliona za besplatne digitalne udžbenike, što je opet četvrina ukupnog broja đaka.Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je da je uvođenje širokopojasnog interneta u ruralnim područjima letos odabran kao jedan od ključnih projekata za kandidaturu za Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan.Joksimović je precizirala da je ukupna vrednost projekta 76 miliona evra, a da se najveći deo finansira iz granta EU i manjim delom iz kredita EBRD.

Ona je podsetila na to da je u januaru, sa ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić i direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj Žužanom Hargitai, potpisala Sporazum o donaciji EBRD-a za prvih 1,7 miliona evra za pripremu projektno-tehničke dokumentacije, na kojoj se uveliko radi.Projekat "Širokopojasni internet u ruralnim područjima u Republici Srbiji" omogućiće da svaki đak, gde god da živi, ima pristup internetu, bez kojeg nema razvoja ekonomije, niti usklađivanja našeg sa evropskim tržištem, objasnila je ministarka.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA