Predsednik Vučić prisustvovao svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda Turski tok u Istanbulu

Sreda, 08. januar 2020. 15:08
Autor: Ogledalo Srbije
Izvor: Predsednistvo Srbije

Spajanjem poslednje cevi i odvrtanjem ventila, predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, simbolično su i zvanično pustili u rad deonicu gasovoda "Turski tok".Predsednik Vučić poručio je danas iz Istanbula da je gasovod "Turski tok" od ogromnog značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje. 

"Puštanje u rad deonice "Turskog toka" je od ogromnog značaja za energetsku bezbednost i efikasnost snabdevanja našeg stanovništva, ali i industrije. Zato sam srećan što sam danas, uz susret sa presednicima Turske i Ruske Federacije, Erdoganom i Putinom, imao priliku da razgovaram i sa Bojkom Borisovim. Mnogo zavisi od toga kada će Bugarska da završi svoj deo", rekao je predsednik Vučić. On je istakao da će taj gasovod omogućiti da Srbija dobija gas po pristojnim cenama, boljim nego do sada. "Izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra kroz našu zemlju, a kasnije i sekundarnog gasovoda, kako bi gas doveli u Vladičin Han, Ljuboviju, Bajinu Baštu i druga mesta, od ogromnog je značaja za privlačenje investicija, napredak industrijske proizvodnje", naglasio je predsednik Vučić.

On je naveo da je to od ogromnog značaja za bezbedno i efikasno snabdevanje, te podvukao da je u savremenom svetu, osim putne i železničke, kao i komunikacione, gasna infrastruktura najvažnija. Kako je primetio, upravo je to razlog zbog kojeg se velike sile "tuku" i postoje veliki pritisci. Predsednik je dodao da bi prema nekim procenama, srpski i bugarski deo gasovoda mogli da se povežu u maju ili najkasnije u septembru. "Svejedno je. To je svakako za nas od strateškog, životnog značaja, za budućnost Srbije i za dalji napredak u ekonomskom i industrijskom smislu", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić dodao je da će razgovarati sa liderima Rusije, Turske i Bugarske i o bilateralnim odnsima, o političkoj podršci na različitim nivoima Srbiji, i produbljivanju međudržavnih odnosa, kao i da će u razgovoru sa Borisovim moći da se sagledaju odnosi sa EU i da se vidi da li će svi projekti planirani moći da se ostvare do kraja.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA