Vulin i Šojgu položili kapsulu u spomen ploču Večna vatra

Ponedeljak, 17. februar 2020. 11:14
Autor: OS
Izvor: OS, Vlada Srbije

Ministri odbrane Srbije i Ruske Federacije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, položili su danas na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kapsulu sa zemljom iz Rusije, na mestu buduće skulpturno-arhitektonske kompozicije "Večna vatra", čime je označen početak njene izgradnje.Skulptura "Večna vatra" podiže se u znak sećanja na srpske i ruske žrtve iz Drugog svetskog rata.Prethodno su ministri Vulin i Šojgu položili vence na Spomen-obležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.Odavanje pošte borcima počelo je intoniranjem srpske i ruske himne i postrojavanjem Gardista Vojske Srbije, a ministri su se upisali i u Knjigu žalosti.

Postavljanjem kamena temeljca označen je početak "Akcije mira i sloge", u okviru koje će se tokom ove godine održati niz događaja povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom.Plamen "Večne vatre" počeće da gori za mesec dana, a autor ove kompozicije je Andrej Tirtišnikov, akademik Ruske akademije umetnosti.Događaju su prisustvovali ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i glumac Miloš Biković.Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posvećeno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine.Beogradskom ofanzivom, koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda.Na tom groblju je sahranjeno 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije i 818 boraca Crvene armije.

Takođe, ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu danas je zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišao izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije "Odbrana 78" u Muzeju grada Beograda.Vulin je predstavio je Šojguu najznačajnije segmente izložbene postavke i ukazao na to da je izložba način da se sve ono što se dogodilo 1999. godine sačuva od zaborava.Posle obilaska postavke posvećene obeležavanju 20. godišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije, ministar Šojgu napisao je u Knjizi utisaka:"Agresija NATO-a protiv Jugoslavije je odnela živote mnogih nevinih ljudi - žena, staraca, dece. Ali srpski narod, zahvaljujući njegovoj odvažnosti, hrabrosti i snazi duha, nije bio slomljen. Ne smemo da zaboravimo na tu tragediju i moramo da uradimo sve moguće da se to više ne ponovi".

Izložba „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, projekat je koji je iniciralo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, a izložba je multimedijalna i interaktivna i prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani.Postavka je podeljena u osam celina, a likovnost izložbe počiva na autentičnim artefaktima koji su nastali tokom 1998. i 1999. godine.Izložba na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je bilo i mnogo dece, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA