Širi se koronavirus, ali u Kini preduzimaju sve mere

Utorak, 28. januar 2020. 22:45
Autor: OS
Izvor: OS

U Kini je od koronavirusa preminulo više od 100 ljudi a broj novozaraženih je skoro udvostručen i iznosi više od 4.500 ljudi. Premijer Kine Li Kećang zatražio je od zdravstvenih radnika najveći mogući trud u sprečavanju širenja virusa.Širom države ograničena su putovanja. Kada je reč o Evropi, prvi slučaj virusa je detektovan u Nemačkoj, dok je u SAD savetovano građanima da ne putuju u Kinu.

U karantinu je i dalje grad Vuhan, gde je virus prvi put registrovan, zajedno sa drugim gradovima u pokrajini Hubej gde je umrlo 100 osoba od koronavirusa.

"Od ponedeljka 27. januara je oko trideset pokrajina, regija i opština u Kini prijavilo 1.700 novih slučajeva, od toga je 515 teških.

Ipak, devet pacijenata je izlečeno i pušteno kućama, saopštili su iz Kineske nacinalne zdravstvene komisije.

Doktori kažu da je pacijentima sa blažim simptomima virusa neophodno oko sedam dana za oporavak, a onima u težem stanju oko dve nedelje.

Pacijenti se mogu puštati na kućno negovanje kada im je telesna temperatura normalna", ocenjuju lekari.

Širom Kine spemaju se dovoljne zalihe lekova, a u velikim gradovimaa je obustavljen javni i taksi saobraćaj. U Pekingu i Šangaju je uveden dvonedeljni period monitoringa za ljude koji dolaze iz pokrajine Hubei.

Kineski medicinski radnici navode da slede sve smernice vlade, i da će lečenje obolelih biti uz primenu najmodernije nauke ali i koristiti i kinesku i zapadnu medicinu.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA