Nastavljeni sukobi snaga Azerbejdžana i Jermenije, žrtve na obe strane

Sreda, 30. septembar 2020. 07:44
Autor: OS
Izvor: OS

U Nagorno-Karabahu se nastavljaju borbe između snaga Azerbejdžana i Jermenije. Na obe strane se i povećava broj žrtava.

Povodom informacija koje su se pojavile u medijima predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao navode kako Turska učestvuje u oružanom sukobu oko sporne teritorije Nagorno Karabah i nazvao ih provokacijom.

Stalni savet OEBS-a je o sukobu, održao specijalni sastanak na kome su učestvovali predstavnici 57 država članica te organizacije.

Predsedavajući Igli Hasani ponovio je zabrinutost i izrazio saučesće porodicama ubijenih i ranjenih.

Azerbejdžanski ambasador u Rusiji Polad Bulbuloglu se sastao sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Andrejem Rudenkom i prvim zamenikom ministra spoljnih poslova Aleksandrom Gorovim.

"Pozvali su me da ponovo kontaktiram našu dijasporu i azerbejdžanske građane koji žive ovde. Vlasti su zatražile da sprečimo ponavljanje julskih događaja zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu", rekao je Bulbuloglu.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da za pregovore s Azerbejdžanom nije dobra atmosfera dok su u toku vojne operacije i dodao da su visoki turski vojni zvaničnici bili u Azerbejdžanu i rukovodili vojnim operacijama, prenose agencije.

S druge strane, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev odbacio je svaku mogućnost za razgovore o odvajanju Nagorno Karabaha.

Inače i turski i azerbejdžanski zvaničnici negirali su navode o tome da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion u vazdušnom prostoru Jermenije, navode svetski mediji.

Ipak, "Turski lovac F-16 oborio je avion Su-25 jermenskog Ratnog vazduhoplovstva", saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da se incident dogodio u vazdušnom prostoru Jermenije, prenose RIA Novosti.

Kada je reč o žrtvama, jermenska strana je artiljerijskim gađanjem teritorije Azerbejdžana od starta sukoba usmrtila 11 civila, a ranila 33, saopštili su iz azerbejdžanskog Generalnog tužilaštva.

Sputnjik je preneo da Azerbejdžan optužuje jermensku stranu da nastavlja granatiranje škola, stambenih objekata, bolnica, vrtića i administrativnih objekata, dok Ruska Duma poziva Jermeniju i Azerbejdžan da se vrate pregovorima.

Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za gađanje civilnih objekata na granici razdvajanja u Nagorno-Karabahu čije su vlasti 28. septembra saopštile da su poginula wihova 53 vojnika.


I Ujedinjene nacije pozivaju obe strane da odmah obustave borbe i nastave sa pregovorima.

Nagorno-Karabah ima oko 150.000 stanovnika i strateški položaj koji je važan jer kroz njega prolaze međunarodni cevovodi sa naftom i gasom.

Ovaj konflikt datira još od 1923. godine. Tada su sovjetske komunističke vlasti poklonile oblast Azerbejdžanu, iako je u tom trenutku u njoj živelo 96 posto Jermena.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA