Fantastična Zlatna povorka mumija održana u Egiptu VIDEO

Nedelja, 04. april 2021. 16:42
Autor: OS
Izvor: OS

Svečana parada i slavlje povodom otvaranja novog muzeja u Kairu, i premeštanja 22 mumije na novo odredište, ofržana je sinoć u glavnom gradu Egipta.


Novi dom mumija sada će, umesto starog muzeja koji postoji još od 1902. godine, biti zdanje Nacionalnog muzeja Egipatske civilizacije koji se takođe nalazi u Kairu, a postavka sa mumijama biće na raspolagawu posetiocima posle 18. aprila.

Mumije su do novog muzeja, putem od oko 7 kilometara, transportovane u specijalnim klimatizovanim sarkofazima kamionima koji su bili ukrašeni faraonskim simbolima.


Osim počasnih plotuna, na spektakularnoj proslavi, bilo je pesme, glume, igre, veselja na punim ulicama, dramskog programa, prikazivanja dokumentaraca. Bio je prisutan i veliki broj novinarskih ekipa.

Događaj je pratio veliki broj ljudi u svetu koji je bio omogućen ja Jutjubu, i to na više svetskih jezika.
.
Među mumijama faraona - 18 pripada muškim vladarima, a četiri ženama - faraonkama.

Ulicama Kaira vožene su mumije Ramzesa Drugog, Hatšepsut, Setija Prvog...

Reč je uglavnom o vladarima 17, 18, 19, i 20, dinastije. Bio je to brižljivo planirani višečasovni događaj, koji je sa uspehom odigrao i ulogu promocije drevnog egipatskog nasledja.

Predsednik Egipta, Abdel Fatah el Sisi, poručio je povodom otvaranja novog muzeja, a i same ceremonije da je „ponosan što je deo priče o jedinstvenoj civilizaciji koja seže u daleku prošlost".

Predsednik El Sisi je simbolično, od ministra turizma dobio ana poklon kartu za ulazak u novo zdanje muzeja.

U povorci koju su nazvali Zlatna parada, učestvovale su brojne javne ličnosti, glumci, simfonijski orkestar, horovi, muzičari, plesači...

Bogat program je organizovan na više lokacija uključujući i veličanstveni plato ispred piramida u Gizi. 

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA