Teatrijum se zahuktava - pogledajte šta je na repertoaru

Ponedeljak, 04. jul 2022. 12:34
Autor: OS
Izvor: Teatrijum

Teatrijum je spremio 4 premijere od kojih je "Ljubavni vremeplov 3" autorke Vesne Stanković bila 02. jula, kao i dečja predstava "Koliko zrnaca do šaha?" autorke Mirjane Ilić.Tu su i dve nove premijere u zajedničkoj produkciji pozorišta Teatrijum i Centra beogradskih festivala (CEBEF-a):
- "Banović Strahinja" u režiji Bojana Lazovića 05. jula u 21h
"Tesla, Svetlopis u vremenu" reditelja i autora Miroslava Benke 13. jula u 21h

Ove godine tu je i dečji program, svakog vikenda u 11h će se igrati predstave za decu, a ulaz će, zahvaljujući podršci Fondacije "Alek Kavčić" biti potpuno besplatan.

REPERTOAR ZA PRVE DVE NEDELJE JULA:
Josip Slavenski
SIMFONIJA ORIJENTA
O1. jul u 21h
Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" sa solistima
Dirigent: Igor SarajlićProjekat Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" nije standardan koncert, već nešto sasvim drugačije - to je fuzija različitih muzičkih, ritmičkih i žanrovskih dešavanja. Sam kompozitor je na stranicama svojih partitura naznačio na koji način bi želeo da se izvedu njegova dela, među kojima je i Simfonija Orijenta. Ovaj multimedijalni projekat je pokušaj da se te autorove želje ostvare, tako što će se muzičkoj priključiti i drugi vidovi umetnosti, kao što su vizuelna i plesna umetnost. Iza orkestra i hora publika će biti u prilici da gleda projekcije i animacije, a učestvovaće i glumci i plesači.
Vesna Stanković

LJUBAVNI VREMEPLOV 3

02. jul u 21h PREMIJERA u koprodukciji pozorišta Teatrijum i CEBEF-a
Igraju: Vesna Stanković, Katarina Erić, Saša Đurašević

Uz klavir i gitaru slušaćemo troje umetnika koji će nam pričati i pevati o ljubavima srpskih velikana, o njihovim životima, stradanjima, radostima, uspesima i strastima.

Ova kabaretska predstava podučava i podseća nas na sve ono što smo možda zaboravili, a nije trebalo, ali i oplemenjuje i zabavlja. Kao što kaže Vesna Stanković, ništa na svetu nije slučajno, pa tako ni činjenica da se u ovoj predstavi govori o ljubavima Kapetana Miše Anastasijevića koji je darovao upravo ovo zdanje u kome se nalazi letnja pozornica Teatrijuma. Pored priče o Kapetanu Miši, slušaćemo i o životu i ljubavima Njegoša, Milice Stojadinović - Srpkinje, Ljubomira Nenadovića, Vaska Pope, Mike Antića, Stanislava Biničkog, Radomira Putnika, ali i mnogih drugih.
Borislav Mihajlović - MihizBANOVIĆ STRAHINJA
05. jul u 21h PREMIJERA u koprodukciji pozorišta Teatrijum i CEBEF-a
režija: Bojan Lazović

igraju: Fedor Đorović, Vladan Gajović, Gala Šalipur, Andrijana Videnović i Nikola Živanović
"I još vam obraćam pažnju na vreme u kome živimo, mutno i preokretno. Ljulja se, ljulja i koleba sve. Trebaće možda mnogo snage i pameti da se sprovedu naši mali životi kroz uske tesnace ovog napuštenog veka. Biće nam od velike pomoći ako jedni druge primimo onakve kakvi jesmo." Priča o Banović Strahinji, koja počinje u predvečerje boja na Kosovu, svima je dobro poznata. To je priča u kojoj Banović Strahinja prkosi tradicionalnim, patrijarhalnim vrednostima i surovosti tog doba i umesto moći i sile on hrabro bira plemenitost. Njegova veličina ogleda se u praštanju izdaje, koje se apsolutno kosi sa već etabliranim zakonima politike. U Mihizovoj drami koja ovu narodnu epsku pesmu na genijalan način obrađuje postoji i prisustvo jakih i nezavisnih ženskih likova. Mnogo toga možemo da naučimo od ovog junaka, koji se, uprkos svemu, bori za ono što voli i u šta veruje. "Pomalo je takijeh junaka, ka' što bješe Strahiniću bane."

Miloš Radović
ČORBA OD KANARINCA

06. jul u 21h
Režija Staša Koprivica
Igraju: Mina Lazarević i Ljubomir Bandović

Jeca i Meda se vole. Vole se već trinaest godina, iskreno i potpuno. Jeca želi da se venčaju kako bi se voleli još više. Meda nikako ne želi da se venčaju, kako se ne bi posle voleli manje. Pet minuta pred zakazan termin u opštini, njih dvoje pronalaze kompromis - u tih pet minuta će se igrati braka, videti kako im ide i onda odlučiti. Kroz jednostavan, ali duhovit zaplet, Miloš Radović se poigrava svim arhetipskim sitacijama koje nosi jedan muško-ženski odnos. Ova, druga po redu beogradska postavka "Čorbe od kanarinca" donosi jedno savremeno čitanje Radovićevog teksta prilagođeno današnjim parovima i njihovim mukama, pa će tako veliki broj nas moći da prepozna sebe i svoje probleme u ovoj predstavi. Autor uspeva da krivicu i zasluge u ovom sukobu podeli na ravne časti, pritom vešto i oprezno igrajući na tankoj ivici između dinamične komedije i nežne melodrame. Ipak, "Čorba od kanarinca" je pre svega komad o ljubavi.
Vida Davidović (po Molijeru)
DON ŽUAN
07. jul u 21h
08. jul u 21h
09. jul u 21h
10. jul u 21h

Režija: Tihomir Stanić, Marko Misirača

Igraju: Stefan Radonjić, Vladan Gajović, Đorđe Marković, Milica Janković, Lepomir Ivković, Nevena Ilić, Isidora Građanin, Ivana Dudić, Luka Potparić, Milan Bobić, Luka Sević, Dušan Ašković i Tihomir Stanić

Molijerov komad nastao je u Francuskoj u sedamnaestom veku i iako predstavlja kritiku tadašnjeg francuskog i evropskog društva, on je i danas vrlo aktuelan. Umesto plemića, tu je elita, umesto arhaičnih predela francuskih šuma, tu je ovaj i ovakav, današnji Beograd. Umesto Done Elvire, tu su mnoge žene moćnika spremne da dožive pravu ljubav. Umesto viteštva, postoji jedna klanovska lojalnost ljudi koji u formiranim grupama dolaze u Beograd spremni da ga iskoriste kao i svaku dobru šansu. Dakle, kao i svaka dobra komedija, „Don Žuan“ je komad koji odlično komunicira sa današnjim vremenom i aktuelnom situacijom. Ako Don Žuana smestimo u okrilje savremenog crnogorsko-klanovskog miljea u Beogradu, koji funkcioniše po principu strogog patrijarhata i osvete, i ako bismo stavili Don Žuana u situaciju da prekrši taj kod zbog svojih nagona i iskoristi jednu od žena unutar zajednice, bilo bi dosta zanimljivo posmatrati razrešenje ove zbrke. Ucene, pretnje, pištolji, podzemlje, krv, osveta i čast. Veze, vezice, afere i nagoni. A svime ovim se ne gubi ništa od Molijera. Duboko smo uvereni da je baš zato ovaj spoj klasičnog zapleta i likova koji boje našu svakodnevnicu prava scenska kombinacija.

Miroslav Benka
TESLA, SVETLOPIS U VREMENU
13. jul u 21h PREMIJERA u koprodukciji pozorišta Teatrijum i CEBEF-a
14. jul u 21h
15. jul u 21h
Režija: Miroslav Benka i Nikola Kljajić

Igraju: Dragoslav Ilić-Ilke, Milan Nikitović, Marko Jakšić/Rastko Milutinović, Vesna Stanković. Hadži Nenad Maričić, Nenad Ćirić, Lepomir Ivković, Vladan Gajović, Staša Nikolić, Marko Čupić, Stefan Milivojević, Luka Jovanović, Luka Potparić, Mladen Lero, Luka Pavlović, Luka Mićević, Nikola Antonijević, Milena Brajković/Iva Kamešničanin
Predstava "Tesla, Svetlopis u vremenu" bavi se životom i delom Nikole Tesle i ponovo preispituje njegov lik i delo, ali i vreme i okolnosti u kojima je stvarao i čime nas je sve zadužio. Ovo je pokušaj da se na uzbudljiv i promišljen način osvrnemo na život našeg velikog naučnika. U pitanju nije klasična predstava, već oratorijum koji će pratiti hor ličkih seljaka, ali i hor američkih biznismena. Radnja predstave dešava se u rodnoj Lici, u kući genijalnog pronalazača i naučnika Nikole Tesle, u Njujorku, na Longajlendu i u Teslinim snovima, a sama predstava je prikazana ahronološki - različita razdoblja i doba njegovog života se logički prepliću u skladu sa povezanošću ideja. Predstava preispituje obrasce dehumanizacije sveta i surovost svetskog neoliberalnog kapitalizma kroz scensku igru.
 
POZORIŠTE TEATRIJUM: Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad. Upravnik i jedan od osnivača pozorišta je glumac Vladan Gajović, a u osnivanju je učestvovala i glumica Vesna Stanković. Pozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu "nultu" sezonu u kojoj je odigrano čak 50 predstava, a ove godine će svoju "prvu" sezonu otvoriti 01. jula.

Planirano je oko 80 predstava koje će se igrati skoro svako veče tokom jula i avgusta, a Tihomir Stanić će svojom monodramom "Na Drini ćuprija" zatvoriti sezonu 31. avgusta. Sve predstave počinju u 21h, a karte se mogu kupiti preko sajta teatrijum.rs i servisa new.tickets.rs, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19h. Cena karata je 1000 dinara, dok su karte za monodrame 700 dinara. Studenti imaju 20% popusta.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA