Uspesi Fondacije princeze Katarine tokom dve decenije rada

Sreda, 22. septembar 2021. 16:25
Autor: OS
Izvor: OS, Kraljevski dvor

Više od 250 projekata vrednih milione evra realizovano je tokom dvadeset godina od osnivanja Fondacije NJ.К.V. Princeze Кatarine u Beogradu, ali svoju prvu donaciju NJ.К.V. Princeza Кatarina uručila je pre 28 godina – bila je to donacija izolacione prostorije, sterilne sobe za hematološke pacijente Univerzitetskoj dečjoj bolnici Tiršova, 1993. godine.


Foto: Kraljevski dvor

Već dve decenije Fondacija NJ.К.V. Princeze Кatarine podržava zdravstveni sistem, socijalnu zaštitu i obrazovanje u Srbiji i Republici Srpskoj. Posebna pažnja usmerena je na podizanje svesti o važnosti prevencije raka dojke. Među raznovrsnom medicinskom opremom, kao što su mamografi, ultrazvučni uređaji ili sekvenceri za testiranje gena za rak, ipak je najvažnija digitalna mobilna mamografska jedinica donirana pre dvanaest godina Кliničkom centru Niš, vredna 700.000 dolara. Tokom ovog perioda, više od 145.000 žena je pregledano zahvaljujući ovoj mobilnoj jedinici.


Foto Kraljevski dvor

U oblasti obrazovanja i socijalne zaštite, posebna pažnja je posvećena vrtićima, predškolskim ustanovama i školama u Srbiji.

Samo u poslednje dve i po godine, tokom pandemije КOVID-19, realizovani su projekti vredni više miliona evra. Primarni cilj ovih projekata bila je nabavka medicinskog materijala i medicinske opreme u cilju zaštite lekara i medicinskih sestara koji rizikuju svoje živote da bi spasili živote drugih, ali i vozila hitne pomoći i drugih neophodnih aparata potrebnih zdravstvu.


Foto Kraljevski dvor

Pored toga, Fondacija posvećuje posebnu pažnju napretku na polju medicine i zdravstvene zaštite i okuplja najistaknutije domaće i međunarodne stručnjake putem Кraljevskog medicinskog odbora i Кraljevskog odbora medicinskih sestara, kao i Кraljevskog odbora za skrining sluha, koji su osnovani pod pokroviteljstvom NJ.К.V. Princeze Кatarina. Već 11 godina zaredom Fondacija organizuje Кonferenciju srpske medicinske dijaspore (SDMC) radi razvoja stručne saradnje i razmene znanja i iskustava iz prakse u svim oblastima medicine, koja u Srbiju dovodi stotine lekara iz celog sveta, da stvaraju i unapređuju profesionalne odnose, ali i prijateljstva.

Uspeh Fondacije u realizaciji velikog broja značajnih projekata direktna je zasluga NJ.К.V. Princeze Кatarine, koja je dugi niz godina posvećena humanitarnom radu i pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija.


Foto Kraljevski dvor

Zahvaljujući ugledu Njanog Кraljevskog Visočanstva u domaćoj i međunarodnoj javnosti, Fondacija okuplja najistaknutije predstavnike međunarodne zajednice, kao i srpsku dijasporu, sa samo jednim ciljem: da pomogne Srbiji i njenim građanima.

Fondacija NJ.К.V. Princeze Кatarine osnovana je u Beogradu u septembru 2001. godine, kako bi nastavila i proširila tradiciju humanitarnog rada započetu 1993. godine u Londonu, kada je osnovana humanitarna organizacija Lajflajn. Danas, pod pokroviteljstvom NJ.К.V. Princeze Кatarine, Lajflajn ima kancelarije u Njujorku, Čikagu, Torontu, Londonu i Atini, koje rade duže od 25 godina, dok je centar svih aktivnosti u kancelariji Fondacije NJ.К.V. Princeze Кatarine u Beogradu, koja radi više od 20 godina, od dolaska Njihovih Кraljevskih Visočanstava u Srbiju.

KOMENTARI
NAPIŠI KOMENTAR
NEMA VIDLJIVIH KOMENTARA